Of het dan nog wel muziek was

YouTube player
Of het dan nog wel muziek was, merkte een bezoeker aan de tweede Synergy Session van ProJazz, Paardcafé en het Koninklijk Conservatorium op na de laatste klanken van de elektronicaspelers Giulia Bättig en Flurina Mia Häberli en drummer Leo Giger. Bewerkt geluid van water dat in een glazen vaas klotst en het bewerkte tikken van trommelstokken op diezelfde vaas, gemengd met “strandgeluiden dacht ik te horen, toch?” en “krijsende meeuwen, iets met vogels in elk geval” plus drumsolo’s en vooraf opgenomen en live vertelde stukjes van allerlei verhalen.

Het moet de bezoekers van de tweede Synergy Session hebben geduizeld. Tegen alle verwachtingen in en onvoorspelbaar wervelde de geluidskunst door het Paardcafé. En doorgaans beheerst en weloverwogen en zonder twijfel terdege gerepeteerd. Toeval brengt best onderhoudende effecten teweeg maar het laat zich niet afdwingen. En al helemaal niet in een ruimte waar luisteraars het muzikale proces ondergaan. De beste omschrijving van wat er in Paardcafé gebeurde. En altijd weer die vraag: kun je het later exact zo herhalen?

In elk geval niet op 20 december wanneer ProJazz, Paardcafé en het Koninklijk Conservatorium de derde Synergy Session beleggen. Met zoals altijd gelegenheid voor bezoekers om na het inleidende concert zelf op het podium te stappen om met anderen iets te maken.

Dit delen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.