Jazzmuzikanten van deze tijd moeten overal de weg kennen

YouTube player

Jazzmuzikanten van deze tijd moeten niet alleen op een hoog niveau muziek kunnen maken. Ze moeten ook weten hoe ze op één dag veilig, vlug en voordelig op verschillende podia komen. Trompettist en bugelist Teus Nobel bijvoorbeeld liet in de middag van 12 november met gitarist Tim Langendijk en bassist Tobias Nijboer voor Jazz@theBieb van zich horen in Bibliotheek Den Haag Loosduinen. Later die dag werden Nobel en Langendijk in Osnabrück verwacht voor een repetitie/soundcheck met het Paradox Jazz Orchestra om vervolgens twee dagen opnames te maken. En Nijboer ging naar Den Bosch toe. Optreden in Loosduinen gemist? Beatstad Radio was erbij en maakte van het deel voor de pauze dit programma. Een volgend programma laat het deel na de pauze horen.

Voor wie geen moderne jazzmuzikant is, gaat zo’n dagbesteding misschien snel tegen staan, maar Nobel zei het nog graag te doen. Net als optreden voor kleine gezelschappen zoals in bijvoorbeeld Bibliotheek Den Haag Loosduinen. Want op een groot podium staan is natuurlijk ook leuk, maar in een grote zaal blijft het contact met het publiek doorgaans beperkt tot de mensen op de eerste rijen. Een kleinere ruimte geeft hem in zijn woorden meer gelegenheid om met zijn spel meer contact te maken. Eén van de redenen waarom hij dit seizoen vaker voor een kleiner podium kiest.

Met After Hours bracht Nobel zijn nieuwe album onder de aandacht; een album met ‘American jazz standards’ en veel Chet Baker, vertelde hij zijn publiek. Eén van de stukken is Gnid; de eerste jazzsolo die hij uitschreef, vertelde hij op bij het verschijnen van de laatste single in een reeks van vier waarmee hij After Hours eerder aankondigde. Chet Baker speelde die in 1979 in Jazzhus Montmartre in Kopenhagen op een thema van Tad Dameron. “Als eerbetoon hebben we de (best uitdagende) brug van die solo geïntegreerd in het arrangement; unisono met trompet en gitaar.”

Chet Baker wilde ook wel eens zingen en daarom vragen programmeurs Teus Nobel nog wel eens of ze dat ook van hem kunnen verwachten. “Uit angst,” grapte hij, “of uit nieuwsgierigheid. Maar nee!!!” Als alternatief las hij de tekst voor van Look for the silver Lining waarvoor Jerome Kern en Buddy De Sylva in 1919 respectievelijk de muziek en de woorden bedachten. Hoe Chet Baker dat zong, laat YouTube tussen de reclames om door horen via https://www.youtube.com/watch?v=02-8boTzMyM

 

 

Dit delen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.