Van Oeffelen en de robot

Een muziekrobot had een kennis jaren geleden op z’n computer. Die robot kon een jazzkwartet nadoen met een trompet, piano, bas en drums. Je kon die robot zo programmeren dat het kwartet rustig op conversatieniveau begon en er geleidelijk aan telkens een nieuw schepje bovenop deed. Tot het moment dat iemand vroeg: dit is nog steeds hetzelfde kwartet, toch? Ze spelen nu zo heel anders. En dan hoorde: nee hoor, dit is eigenlijk een robot die automatisch muziek genereert. Alleen met een voluit gedraaide koptelefoon hoorde je dat het geen echte muzikanten waren als je wist waar je op moest letten.

Die kennis legde daarna uit hoe een programma aan de hand van een gegevensbank een jazzkwartet met een trompet, piano, bas en drums kon nadoen en als het moest nooit, nooit, nooit hetzelfde speelde. De details heb ik niet meer paraat: te lang geleden gehoord in een tijd dat robots voor de leek vooral stalen werklieden moesten zijn. Het kan zomaar zijn dat hij het programma had gekocht. Of hij had het zelf gemaakt; dat kon je wel aan hem overlaten. Maar uitleggen hoe dat nou precies zat kon hij niet. Ook mensen met iets meer technisch begrip konden na een paar minuten het betoog al niet meer volgen.

En dat is jammer. Want wat zou het aardig zijn om in deze tijd, waarin een robot na een druk op een knop alle mogelijke teksten weet te schrijven, te kunnen zeggen: een kennis van heel vroeger had zoiets met muziek; een soort jazzrobot. Dan volgt natuurlijk de onvermijdelijke vraag: hoe heette die robot. En dan blijft het antwoord uit, want nog voor de uitleg begon kon ik het betoog al niet meer volgen.

 

Daarom deze vraag: wie weet er iets meer te vertellen over die jazzrobot?

 

Jazz zonder robots hoor je overigens elke dag om tien uur in de morgen èn de avond in het programma Jazz@10 bij Beatstad Radio op www.beatstad-radio.nl.

 

Jo van Oeffelen

 

Beeld: Rock’n Roll Monkey/Unsplash

Dit delen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.