Sjoerd van den Broek trapt concertreeks Beatstad Radio af

Goed voorbereid had muziekartiest Sjoerd van den Broek zich voor zijn Beatstad Radio-concert in de grote zaal van het Haagse Popradar. Liedjes van vooral Paul McCartney zong hij via de geluidstechniek van Huib Elenbaas en tussendoor vertelde hij allerlei bijzonderheden over het hoe en waarom van die nummers. Veel, heel bezoekers van zijn optreden waardeerden de verhalen: de zanger/gitarist wist waar hij het over had. Wellicht geeft hij nòg eens een Beatstad Radioconcert in Popradar: mèt band. Eén van een hele reeks die ze bij https://www.beatstad-radio.nl/ in gedachten hebben.

Veertien jaar was Van den Broek toen hij Paul McCartney hoorde en zag in het Rotterdamse Ahoy. In 1975 was dat en het stond toen voor hem vast dat hij dat dus ook wilde. Hij maakte zich de liedjes eigen die zijn voorbeeld maakte en verdiepte zich in de achtergronden. Hoe dat nou ook alweer zat met een liedje als Scrambled Eggs, vroeg hij de zaal. Dat kwam als Yesterday op de plaat, antwoordde het publiek. “Als het zo’n avond wordt zal ik weinig nieuws gaan vertellen,” verzuchtte Van den Broek en beloofde voor een volgende keer vragen van een hoger niveau te verzinnen.

Bij Paul McCartney hoort John Lennon waarmee hij in de tijd van The Beatles liedjes schreef. In die tijd was het niet allemaal koek en ei in de band, vertelde Van den Broek. Op een gegeven moment was het ook op. McCartney ging z’n eigen weg, ging naar Schotland en maakte een eigen plaat. The Beatles bestonden toen nog wel in naam en zouden nog een plaat uitbrengen. McCartney wilde daar met zijn plaat niet op wachten. Het verhaal wil dat Beatle Ringo Starr naar Schotland trok om McCartney te vragen of dat nou niet anders kon. Verder dan de voordeur schijnt hij niet te zijn gekomen. Maar het ongenoegen dat The Beatles uit elkaar dreef was overigens alweer snel verdwenen, vertelde Van den Broek.

Ongenoegen: verhalen willen dat dat er ook was tussen mensen voor wie The Beatles muzikale helden waren en mensen die deze status liever toekenden aan The Rolling Stones; kortweg The Stones genoemd door mensen die wisten waar ze het over hadden. Voor zover van den Broek zei te weten moet het met dat onderlinge ongenoegen wel zijn meegevallen. Tussen beide bands moet er geen rivaliteit zijn geweest. Zonder Beatles geen Stones, klonk het: John Lennon en Paul McCartney schreven bijvoorbeeld het liedje waarmee The Rolling Stones hun derde hit boekten.

Die liedjes van Paul McCartney lijken allemaal zo klein en simpel, legde Van den Broek zijn gehoor voor. Dat zijn ze dus niet en dat is mede de reden dat iedereen ze (nog) kent. Meer dan de liedjes van John Lennon. En dat komt dan ook omdat de laatste meer dan de eerste zijn publiek nog wel eens een wat ongemakkelijke boodschap meegaf. Al vindt Van den Broek niet alles wat McCartney schreef geslaagd. Neem Mull of Kintyre dat hij de zaal bij wijze van ‘gedeelde smart’ liet meezingen. “Niet z’n beste nummer.” “Bejaardensoos met samenzang,” heette het resultaat in de zaal.

Bejaarden met een opmerkelijke feitenkennis, bleek ook. Het ging toen over de plaat Tug of War waarvan velen wisten dat Eric Stewart van 10CC daar aan meewerkte. Met als gevolg een meningsverschil dat McCartney afdeed met de vraag “wanneer heb jij je laatste nummer 1-hit geschreven?”

Dezer dagen schrijft McCartney aan zijn derde kinderboek. Voor de centen? Van den Broek betwijfelt dat. De portemonnee vult zich wel. Bijvoorbeeld met vergoedingen van artiesten om een cover van Yesterday te mogen maken. Het laat onverlet dat Paul McCartney en The Beatles generaties muzikanten hebben geïnspireerd. Sjoerd van den Broek bijvoorbeeld!

Dit delen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.