Nieuwe Plaat van de Week bij Beatstad Radio: Reloaded van de Ruben Hoeke Band

Dit wordt de nieuwe Plaat van de Week die Beatstad Radio vanaf vrijdag draait op www.beatstad-radio.nl: Reloaded van de Ruben Hoeke Band. Die maakt “een grote mix van vette rock, soul, pop, zompige boogie en stampende rhythm & blues”, zeggen de muzikanten.

In de nederblues en rock kom je niet makkelijk om gitarist Ruben Hoeke heen: hij heeft wel een status gekregen sinds zijn eerste optreden in 1992. Niet alleen hier: hij speelde ook op festivals in Denemarken, Duitsland, België, Estland, de Verenigde Staten, Ierland, Luxemburg en Curaçao. Met muzikanten van overal vandaan. Plus bracht hij zo’n tien albums uit, waarvan zeven onder de naam Ruben Hoeke Band. Pa Rob Hoeke maakte als boogie woogie- en bluespianist ook naam. Ruben en zijn drummende broer Eric brachten hun vader eerder weer in herinnering met hun album Legacy waarvoor ze nieuw materiaal van Hoeke senior inspeelden.

Het scheelde overigens niet veel of iedereen had op de vraag “ken je Ruben Hoeke” gezegd “ja, die speelt in het Nederlands Elftal”. Maar de droom van stervoetballer die hij eerst had ruilde hij in voor een toekomst als muzikant toen hij het intro de Guns N’ Roses klassieker Sweet child o’ Mine hoorde. Met het voorbeeld van Cricklewood Green van Ten Years After en A Hard Road van John Mayall begon Ruben in 1992 de band Blues on the Road. Met een gemiddelde leeftijd van veertien jaar op dat moment Nederlands jongste bluesband.

In de herfst van 1996 zocht Ruben in Chicago en het diepe zuiden van de Amerikaanse Verenigde Staten naar de oorsprong van de blues. Daar speelde hij met Shirley King: the daughter of the blues. En van B.B. King. De opgedane kennis zal hem ook goed van pas zijn gekomen toen hij tussen 1998 en 2002 met pianist Gerbren Deves het radioprogramma Live & Puur presenteerde en met talloze meer en minder bekende muzikanten praatte. Met B.B. King bijvoorbeeld.

Uit de categorie Eerbetoon: Nederlandse collega-muzikanten bedachten hem met een Duiveltje omdat ze hem ’s lands beste gitarist vonden. De lezers van het blad De Gitarist deden daar later nog een schepje bovenop toen ze hem de beste blues- en rockgitarist van de Benelux noemden. En er volgde nog een Dutch Blues Award. Ook een eer: de Amerikaanse zangeres Beth Hart wilde graag met hem een jaar of wat op tournee. Maar dat moet teveel van het goede zijn geweest. Laveren tussen wel of niet doen koos hij uiteindelijk voor thuis.

Met het Red House-project kwamen Ruben en andere Nederlandse artiesten grootscheeps in actie voor het noodlijdend weeshuis Santa Maria de la Esperanza in Ecuador waar zijn vriend Erwin Musper werkt. Meer maatschappelijke betrokkenheid: een kleine twee jaar geleden hielp Ruben kinderen die het om wat voor reden dan ook minder goed hebben getroffen met de actie ‘Geef een gitaar aan een Kind’ aan een instrument en leerde ze spelen. Een spontaan initiatief dat structureel is geworden met de Stichting muziek voor Kids. Het motto: muziek maakt ieder kind blij! En het stimuleert de ontwikkeling en de fantasie.

 

Meer weten? www.rubenhoeke.com, www.stichtingmuziekvoorkids.nl, www.robhoeke.com

 

Beeld: Ruben Hoeke Band 2022, foto Ron Koffeman.

Dit delen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.