“Blues is in Nederland minder populair dan ik had gehoopt en gedacht”

“Blues is in Nederland minder populair dan ik had gehoopt en gedacht,” vertelde Roel van Leeuwen aan muziekfilmer John Meijer. Die legde zijn woorden vast voor een special over de groep Paardekooper waarin Van Leeuwen drumt. Op 19 maart speelt hij met bassist André de Bruijn, gitarist Bas Paardekooper en gasten in PopRadar Den Haag. De special is in de loop van de volgende maand te zien bij Den Haag FM.

Blues is in Nederland minder populair dan ik had gehoopt en gedacht, vindt Van Leeuwen; tweede van links op de foto.  “Als we bijvoorbeeld in Duitsland of België spelen, dan leeft dat veel meer dan hier.” Jammer vindt de drummer dat. “Nederland is tè commercieel wat dat betreft.” Bluesliefhebbers zijn een te kleine groep, overweegt hij, “waar te weinig aan wordt verdiend.” En dat is wat hem betreft temeer jammer omdat blues naar zijn mening “echte muziek met emotie en een verhaal” is.

Muziek is altijd Van Leeuwens passie geweest, vertelde hij voor Meijers camera. “Ik heb het niet helemaal van mijn ouders. Die zijn wel met muziek bezig, maar niet zoals ik; luisteren en spelen.” De drummer van Paardekooper heeft ook nog een vaste baan: “Ik werk bij een rietdekkersbedrijf. Daar leg ik rieten daken op huizen. Enorm leuk, maar mijn grootste passie blijft muziek!”

Bas Paardekooper en hij kennen elkaar al heel lang, zei hij tegen Meijers interviewer Hans Borrias. “We kenden elkaar al voordat we wisten dat we samen muziek gingen maken. Ik speelde in een bandje waar Bas een keer als gitarist inviel. Zo raakten we aan de praat. Bas had een bandje en wilde een eigen bluesband beginnen. Daar vroeg hij me voor. Dat vond ik kicken! Blues was niet mijn straatje, maar dat vond ik juist een uitdaging.”

Spelenderwijs word je beter, is Van Leeuwens ervaring. “Dat is wel gebleken. De band begon, de optredens kwamen binnen, dat ging echt heel rap. Grote podia, festivals, tournees. En dacht ik: dit is echt wat ik wil; fulltime muziek maken. Hotel in, hotel uit en naar het volgende optreden.” Plus: “Paardekooper speelt eigen nummers die we samen maken. Niemand zegt: “Zo moet het.” En nummers die we al heel vaak hebben gespeeld veranderen vaak ook nog.”

 

Allemaal mee te beleven op 19 maart in de grote zaal van PopRadar Den Haag. Voor kaarten klik je op https://www.eventbrite.nl/e/tickets-bas-paardekooper-beatstad-radio-special-events-513106163347

 

Paardekooper treedt op in de reeks Second Sunday Special Events van Beatstad Radio. Die reserveert dan mooie plekken voor bezoekers die als VIP-gast van een optreden willen genieten. De details staan op https://www.beatstad-radio.nl/mini-vip-en-maxi-vip/

 

Nòg meer weten? https://www.beatstad-radio.nl/event/bas-paardekooper/

 

Dit delen:

1 Comment

  • Marjoline schreef:

    Hmmm… Naar mijn idee is Blues best populair in NL, er zijn blues festivals genoeg. Ook zijn er waar ik niet kom omdat het veel te druk is. Alleen, Blues fans betalen niet zo makkelijk toegang. Het zijn vrijheidsliefhebbers. Ze willen naar binnen, betalen via de drankjes, en vertrekken wanneer ze daar zin in hebben, b.v. om weer naar een andere bar te gaan met ander blues.

Leave a Reply

Your email address will not be published.