Blues bijvoorbeeld speelt Paardekooper op 19 maart in PopRadar Den Haag

Hoe dat zo kwam dat hij muziek ging maken, vroeg Beatstadbaas Hans Borrias aan gitarist Bas Paardekooper voor de lopende camera van John Meijer. Dat kwam door thuis, vertelde de muzikant voor de special die de videoproducent over hem maakte. Ergens in april is die te zien bij Den Haag FM. En op 19 maart speelt de gitarist met zijn band Paardekooper voor Beatstad Radio in de grote zaal van PopRadar Den Haag(*). Blues bijvoorbeeld; één van de stijlen die in Paardekooper samenkomen.

‘Thuis’ was vooral het schuurtje achter waar zijn vader wekelijks repeteerde met twee, drie bands. Dan zag de kleine Paardekooper allemaal muzikanten binnenkomen: “Razend interessant.” Net als al die verschillende instrumenten die hij probeerde. Toen werd hij twaalf en kreeg hij een gitaar en kon hij proberen Jimi Hendrix na te spelen. Die kende hij van een plaat die hij bij zijn oma vond. Dat was een verzamelschijf met onder meer Procul Harum erop en Thunderclap Newman. En zegt over de track van Jimi Hendrix:  “Die heb ik grauw en grijs gedraaid”.

Later kwam Jimi Hendrix in de Zoetermeerse Boerderij voorbij via de gitaar van Walter Trout. Eén van de artiesten die daar op het evenement Night of the guitar Jimi Hendrix herdacht. “Ik zat alleen maar vooraan te kijken,” herinnert Paardekooper zich. “Helemaal in m’n eigen bubbel.” Dat is in zijn woorden eigenlijk de basis van zijn muzikale verkenningen geworden. Jaren later ontdekte hij Walter Trout op het sociale platform MySpace en stuurde hem een vriendschapsverzoek. Dat werd beantwoord met de vraag: “Wanna jam in NL?” En dat werd een weerzien in Zoetermeer.

Paardekooper is nu een powertrio dat goed functioneert, vindt de naamgever van de band. Daar zag het in de coronajaren niet naar uit. Voordat het virus het anders wilde had de groep veel optredens in de agenda staan. “We stonden op het punt optredens te doen in Zuid-Korea, er werd gesproken over Japan; we stonden lekker in de lift.” “En dat is allemaal teniet gedaan,” vat hij de geschiedenis samen.

Het gevolg: “Het werd wat uitzichtloos waardoor de band een beetje stil viel.” Paardekooper kwam de coronajaren door als zelfstandig elektricien; het vak dat hij ooit leerde. Maar muziek verdwijnt niet, zegt hij met nadruk, en de band pakte het weer op. “Al met al beter dan het is geweest,” vindt hij. “Ik heb dat nooit zo durven zien; ik had een hekel aan alles door hoe dat ging. Maar ik ben er bewuster van geworden en pak nu alles weer fris aan. Muzikaal zijn er wel wat deurtjes open gegaan.”

Hoe dat dan met de stijl van Paardekooper zit, wilde Borrias nog weten. “Ik denk niet dat je een eigen stijl schrijft; die heb je. Het zijn nummers die je schrijft. Het varieert van blues tot heel populair naar bijna soul bijvoorbeeld. Het is in het blueshokje gepropt, want een kader is makkelijk. Ik denk dat we voor hooguit zestig procent een bluesband zijn.”

 

(*) Kaarten: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-bas-paardekooper-beatstad-radio-special-events-513106163347

Voor elk optreden in de reeks Second Sunday Special Event reserveert Beatstad Radio mooie plekken voor bezoekers die als VIP-gast van een optreden willen genieten. De details staan op https://www.beatstad-radio.nl/mini-vip-en-maxi-vip/

Nòg meer weten? https://www.beatstad-radio.nl/event/bas-paardekooper/

Dit delen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.