Beatstad Radio draait elke dag ‘Living in a hotspot’ van Peter van Schie

Wij van Beatstad Radio hebben nu deze ‘plaat van de week’ om te draaien op www.beatstad-radio.nl: ‘Living in a hotspot’ van Peter van Schie; bekend van de ‘classic rock’-band The Clarks. En van de terechtwijzing die hij de koninklijke familie zo’n zeven jaar geleden gaf.

Want laat voor de aardigheid Google eens vertellen wat het allemaal weet van ‘Peter van Schie’ en er volgt een overzicht van media die in 2015 uitgebreid verslag deden van zijn racefietsrondje in het bos bij Wassenaar. Daar kwam een abrupt einde aan door mensen die zich hinderlijk op de weg ophielden. “Hey, hallo, ga eens van de weg af,” zou hij volgens de verschillende verslaggevers hebben geroepen. Daarna zag hij dat het om het koninklijk paar ging dat op de weg stond te praten. “Ik herkende de stem van Máxima, dus toen realiseerde ik me pas dat het om onze koning en koningin ging,” vertelde hij aan het AD. “En het leuke was, beiden maakten excuses en gingen meteen aan de kant.” Of hij zich schuldig voelde over zijn roep tegen het koningspaar, wilde de krant nog weten. “Ik voel me niet schuldig. Het zijn ook gewoon normale mensen!”

Eerder dit jaar praatte Peter van Schie met de ‘Young Ones Forever’; de ‘Cliff Richard & The Shadows Tribute Band’. Die muzikanten gaan voor hun website www.youngonesforever.nl regelmatig op bezoek bij collega-muzikanten. Zo schoven ze een keer aan bij Peter van Schie die toen zo’n 38 jaar gitaar speelde bij The Clarks. Dat met die gitaar was allemaal begonnen met een televisieoptreden van The Kinks, vertelde hij zijn bezoek. “Vooral gitarist Dave Davies, ook van The Kinks vond ik erg stoer, en ik dacht toen: dat wil ik ook.”

Zo rond 1969-1970 had Peter van Schie “in allemaal bandjes met mijn eigen liedjes gespeeld, zonder veel succes overigens. De bekendste daarvan was waarschijnlijk Cashmere met de nr. 1 hit ‘Love’s what I want’, maar daarin was ik alleen gitarist.” In 1988 stonden The Clarks op de tweede plek van de Indonesische hitparade. “Met een nummer dat een B-kantje van een single van ons was,” herinnerde hij zich. “We hadden dat nummer nog nooit live gespeeld dus hebben we het daar ter plekke in een hotelkamer moeten instuderen om ‘s avonds te kunnen spelen.”

En over typische muzikantendingen: “Ik geloof niet dat ik echt zo’n specifieke sound heb. Ik heb altijd het liefst Vox en Marshall versterkers gebruikt, daar kreeg ik het beste eigen geluid mee. Ik heb ook weinig effectpedalen gebruikt, omdat ik vind dat het me afleid tijdens het spelen. Ik werk ook het liefst met mijn volume op mijn gitaar zelf.” Zijn tip aan andere muzikanten: “Gewoon doen wat je leuk vindt, muziek maken! En je moet af en toe een beetje mazzel hebben om succes te hebben.”

Het mooiste compliment dat hij ooit zei te hebben gekregen: “Dat mijn kinderen mij zo’n goede vader vonden, dat was wel heel fijn om te horen.”

Dit delen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.